Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Napraforgó hadművelet
  2014-09-10 07:33:13, szerda
 
  Buják Attila írása




2014. szeptember 6.
A Napraforgó hadművelet
Ángyán József a magyar újfeudalizmusról

Ángyán professzor állja a szavát. Immár a hatodik földjelentést publikálta. Nem könnyű olvasmány. De érdemes belevágni, mert a gigantikus (518 oldalas) tanulmányból megismerhetők a tények, és az is, hogy miként alakul a magyar vidék sorsa. Hogy játsszák át az állami földvagyont az új Csák Máték kezére? És milyen jövő vár azokra, akik a földből szerettek volna megélni? A második Orbán-kormány volt vidékfejlesztési államtitkárát BUJÁK ATTILA faggatta.


- Miket hallok! Az Orbán-kormány veszi a bátorságot, és elkapja a legnagyobb tőkések és földspekulánsok grabancát, így kénytelenek 1200 hektár feletti birtokrészüktől megszabadulni. Vagy lemondani a területalapú támogatásról.

- A területalapú ,,alaptámogatás" (mert többféle van) 1200 hektár fölé eső részét nem fogják folyósítani.

- Ami azért nagy érvágás lesz. Ha ön nagybirtokos lenne, nyilván volnának ötletei arra, mit kell tenni, ha a rendszert ki akarja cselezni.

- Nem akarok ötleteket adni. De az egyik nyilván a birtok fölszabdalása és ,,szétírása", amint azt az állami földbérleti pályázatoknál is tapasztalom. Ráadásul az új földforgalmi törvény szerint ha valaki részvényesétől vagy dolgozójától, sőt akár azok hozzátartozójától bérel földet, az nem számít bele a birtok nagyságába, be sem kell jelenteni. Saját jogon lehet 300-300 hektár földjük, felvehetik rá a támogatást, nyugodtan bevihetik a cégbe, és mehet minden tovább. Ám ennél is fontosabb, hogy az állam a megvont támogatást nem a kisbirtokosok között osztja szét, ahogy az unió javasolta, hanem itt is ,,sajátos magyar utat" követve az állattartóknak adja. És mivel a nagy állattartótelepek zömmel tőkés nagygazdaságok részlegei (az állomány 65-85 százaléka itt van), a kör bezárul. Egyik kezemmel elveszem a pénzt a nagyoktól, hogy a másikkal rögtön vissza is adjam. Zseniális. És milyen jól kommunikálható.
Kovalovszky Dániel felvétele

- Esett néhány szimbolikus aktus a földháborúban. A választási győzelem mámorában azonnal nekimentek az ön egyik fontos mintaterületének, Kishantosnak, hogy ,,lezárják az ügyet", s barbár módon beszántassák a közhasznú, nonprofit vidékfejlesztési központ ökológiai mintagazdaságának földjeit.

- Ők úgy értelmezik a választás eredményét, hogy az újabb felhatalmazás arra: azt tegyenek, amit akarnak. A választási taktikai türelem véget ért.

- Miért olyan kiemelt fontosságú Orbánnak a földharc? Zsigereiben érzi a birtoklás mámorát?


- Nem buta emberek. A hat legnagyobb mezőgazdasági érdekeltség ma már százezer hektár után évente húszmilliárd forintot vesz ki abból az agrárkasszából, amelyből például a háromszázezer ember életét meghatározó tanyafejlesztési program egészére is csak egymilliárd forint jut.


- A dolog ennél egyszerűbb. A föld kiváló befektetés, spekuláció tárgya. A számok önmagukért beszélnek. Ma Kelet-Magyarországon kétszázezer forintért vehetünk egy hektár szántót, a nyugati végeken kétmillióért, Burgenlandban tízmillióért, ha ugyan van eladó. De nincs, mert nem adja senki. Ha mégis, azt a szomszéd veszi meg.

- Jelentésében közzétesz néhány táblázatot a legnagyobb uniós támogatásokat elnyerő nagygazdák listájával Csányitól Nyergesen és Simicskán át Leisztingerig. Pont ők?

- Nem buta emberek. A hat legnagyobb mezőgazdasági érdekeltség ma már százezer hektár után évente húszmilliárd forintot vesz ki abból az agrárkasszából, amelyből például a háromszázezer ember életét meghatározó tanyafejlesztési program egészére is csak egymilliárd forint jut.

- Hogy lehet ezt és a földbérleti pályázatok eredményeit a ,,családi gazdaságok segítése" szöveggel eladni, a fél országgal megetetni?

- A trükk egyszerű. Sok pályázónak löknek oda néhány hektáros kisbérletet, így jön ki a jól kommunikálható húszhektáros pályázati átlag. De míg a helyiek diribdarab földeket kapnak, a nagy játékosok több száz, több ezer hektárt bérelhetnek, mint például az egykori csákvári állami gazdaság mai urai. A bérleményeket persze ,,szétírták" a rokonok között, de a több ezer hektáros nagybirtok - mögötte a tényleges bérlővel - egyben marad.

- Orbánnal különleges viszonyban vannak?

- A Fejér megyei földügyekben - erre számos jel utal - a miniszterelnök szava a döntő. Ott ő a helyi ,,földinstruktor".

- Mint ahogy Csongrád megyében nyilván Lázár szakértelme nyomhat sokat a latba...

- A volt Gorzsai Állami Gazdaságból létrejött cégcsoport például, amelyet édesanyja testvére vezet, eddig 27 (!) nyertes pályázattal csaknem 1400 hektár állami földterület bérleti jogához jutott. Ez persze Fazekas Sándor miniszter szerint, aki a nyertes pályázatok számát azonosítja a nyertesek számával, 27 családot jelent. Mészáros Lőrinc szintén 25 nyertes pályázattal 1300 hektár fölött tart, és szerintem még nem fejezte be. Így jönnek létre a feudumok, a nagybirtokok.

- A birtokadományozás egyáltalán nem ismeretlen a magyar és a világtörténelemben.

- Valóban, ez egyfajta újkori feudális rendszerre emlékeztet, ahol az uralkodó egy hierarchikus piramis élén állva a neki személyesen lekötelezettek (vazallusok) és ezek lekötelezettjei (alvazallusok) által, illetve velük megosztva gyakorolja a közhatalmat a hűbéri láncolatból kirekesztettek felett. Ez a rendszer újraszerveződni látszik. Pontosabban nem szervezi azt senki. ,,Kialakult." Benne van a magyar ,,hagyományban". Minden rendszerben létezett, majd az úgynevezett rendszerváltás után is virágzott. De ilyen arcátlan nyíltsággal ebben a kétharmados verzióban mutatta meg magát igazán.

- Amikor beszállt a politikába, már lehettek baljós tapasztalatai. ,,A piszkos tizenkettő" 2001-es ügy, a dolgozatában is említi. Nem gyanította, hogy a nemzeti agrárstratégia Orbánnak csupán választási papiros?

- Nekem akkor hiteles volt, amit mondott. Jó két órát beszélgettünk például Felcsúton, és sok mindent ugyanúgy fogalmazott meg, ahogy magam is láttam. Hittem abban, hogy így gondolja. Ha ezután azt üzenik neked, legyél államtitkár, valósítsd meg, amit elterveztél, akkor arra - ha valóban tenni akarsz - nem lehet jó lelkiismerettel nemet mondani.

- Orbán mindig családi gazdaságokról beszélt. Egy szóval sem említette a ,,zenélő" óriástehenészeteket.

- Ez abba a kategóriába tartozik, amit így foglalt össze: ne azt nézzék, amit mondok, hanem azt, amit teszek. A vidék társadalmát a nagybirtok alávetett helyzetbe hozza. A befektetőnek nyilván jó, mert a fajlagos termelési költségek alacsonyabbak lehetnek. Ami azonban súlyosabb: a hatékonyságot a közkasszákhoz való jobb hozzáférésükön túl például az úgynevezett ,,élőmunka-hatékonyság" növelésével érik el. Azaz kevesebb embernek adnak munkát. A hatékonyság jegyében keletkező munkanélküliséget azután az államnak kell a közös kasszából kezelnie. Amikor a közmunkaprogram indult, az élelmiszer-gazdaság 95 milliárdnyi adót fizetett be ebbe a kasszába, miközben 135 milliárdot adtunk ki közmunkára. A haszon a befektetőé, a károkat pedig a közösség viseli.

- Hogy tekintenek önre a Fideszben? Mint különcre? Bogaras alakra?

- Sokan látják hozzám hasonlóan a helyzetet. Nem küldtek, magamtól mentem el. Orbán lényegében megmondta: addig maradsz, ameddig kibírod. Nem csinálunk belőled mártírt. Persze először ez is másképp indult. Indítottak ellenem egy lejárató blogot.

- Amelybe az MTI is beletenyerelt?

- Az valóban döbbenetes eset volt. Megelőzte a szekér a lovat. A nemzeti hírügynökség előbb adott hírt az úgynevezett Napraforgó blog létezéséről, mint ahogy kitették volna a netre. Kiderült, hogy készültek rám. Így bukott meg a ,,Napraforgó hadművelet". Na, ekkor mondta belső körből származó sajtóértesülések szerint Orbán, hogy a professzorhoz közvetlenül nem nyúlunk, vele kapcsolatban semmire nem reagálunk, csak elszívjuk előle a levegőt.

- Ami történt, azt visszacsinálni nem lehet. A földcsata végleg elveszett?

- Nem veszett el semmi. A földbérletek lejárnak egyszer. És ahogy lehet törvényeket hozni, meg is lehet őket változtatni. Van, aki úgy tartja: újra ,,az a negyven év jön". Én optimistább vagyok. A rendszer önmagát számolja fel.


- See more at: http://www.168ora.hu/itthon/angyan-jozsef-agrarium-foldberlet-palyazatok-csanyi-s andor-leisztinger-ujfeudalizmus-130312.html#sthash.b9arMxby.dpuf
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tanyafejlesztési, sajtóértesülések, újfeudalizmusról, mintaterületének, vidékfejlesztési, birtokrészüktől, földspekulánsok, lelkiismerettel, közmunkaprogram, újraszerveződni, lekötelezettjei, kommunikálható, kirekesztettek, nagygazdaságok, állattartóknak, földinstruktor, lekötelezettek, rendszerváltás, agrárstratégia, részvényesétől, hozzáférésükön, miniszterelnök, visszacsinálni, magyarországon, agrárkasszából, földháborúban, pályázatoknál, államtitkárát, professzorhoz, burgenlandban, felhatalmazás, gazdaságokról, háromszázezer, beszélgettünk, tapasztalatai, alaptámogatás, magyar újfeudalizmusról, hatodik földjelentést, magyar vidék, állami földvagyont, földből szerettek, második Orbán-kormány, legnagyobb tőkések, területalapú támogatásról, területalapú „, egyik nyilván, birtok fölszabdalása, állami földbérleti, birtok nagyságába, megvont támogatást, kisbirtokosok között, unió javasolta, Buják Attila, Ángyán József, Csák Máték, BUJÁK ATTILA, Kovalovszky Dániel, Csányitól Nyergesen, Gorzsai Állami Gazdaságból, Fazekas Sándor, Mészáros Lőrinc,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Szabolcska Mihály – Ákác...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Png csokor  Adakozás  Hogy lehet megtartani  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Boldog születésnapot a ma ünne...  Reggel van  Png fotel  Akarat  Örülök, hogy látlak!  Egy hatékony szolga  Tavaszi kép  Sose bánj semmit  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Alázat  Kövesd a cowboyt!  Gonosz démon-álarc  Reménység és erő Krisztustól e...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Kövesd a cowboyt!  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Hogy lehet megtartani  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Nevem  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  s immár én is felragyogva, ért...  Png virág  Ne kapaszkodj magasabbra,  Leonardo da Vinci gondolata  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Gonosz démon-álarc  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Akarat  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Fehér virág  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Png csokor  Hazára minden embernek szükség...  Szép napot kívánok  Mai harmónia kártyám  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Krisztinától  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam Krisztinától  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Hazára minden embernek szükség...  Png virág  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Alázat  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Hiányzik  Fekete-erdő desszert  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idő  Idő  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
magyar újfeudalizmusról, hatodik földjelentést, magyar vidék, állami földvagyont, földből szerettek, második Orbán-kormány, legnagyobb tőkések, területalapú támogatásról, területalapú &#8222, egyik nyilván, birtok fölszabdalása, állami földbérleti, birtok nagyságába, megvont támogatást, kisbirtokosok között, unió javasolta, állattartóknak adja, nagy állattartótelepek, állomány 65-85, másikkal rögtön, választási győzelem, választás eredményét, újabb felhatalmazás, választási taktikai, birtoklás mámorát, háromszázezer ember, dolog ennél, föld kiváló, számok önmagukért, hektár szántót, nyugati végeken, szomszéd veszi, legnagyobb uniós, földbérleti pályázatok, trükk egyszerű, helyiek diribdarab, nagy játékosok, egykori csákvári, bérleményeket persze, rokonok között, több ezer, tényleges bérlővel, miniszterelnök szava, helyi &#8222, volt Gorzsai, nyertes pályázatok, nyertesek számával, birtokadományozás egyáltalán, hierarchikus piramis, neki személyesen, hűbéri láncolatból, rendszer újraszerveződni, magyar &#8222, úgynevezett rendszerváltás, kétharmados verzióban, piszkos tizenkettő&#8221, nemzeti agrárstratégia, kategóriába tartozik, vidék társadalmát, nagybirtok alávetett, befektetőnek nyilván, fajlagos termelési, közkasszákhoz való, úgynevezett &#8222, hatékonyság jegyében, államnak kell, közös kasszából, közmunkaprogram indult, károkat pedig, közösség viseli, lejárató blogot, valóban döbbenetes, nemzeti hírügynökség, úgynevezett Napraforgó, professzorhoz közvetlenül, földcsata végleg, földbérletek lejárnak, rendszer önmagát, tanyafejlesztési, sajtóértesülések, újfeudalizmusról, mintaterületének, vidékfejlesztési, birtokrészüktől, földspekulánsok, lelkiismerettel, közmunkaprogram, újraszerveződni, lekötelezettjei, kommunikálható, kirekesztettek, nagygazdaságok, állattartóknak, földinstruktor, lekötelezettek, rendszerváltás, agrárstratégia, részvényesétől, hozzáférésükön, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1821
  • e Hét: 16051
  • e Hónap: 27162
  • e Év: 180658
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.